Nonprofit szervezetek és a közérdekű pereskedés

Nonprofit szervezetek és a közérdekű pereskedés
09/28

2022. szeptember 28. 16:00

ELTE ÁJK Kari Tanácsterem (jelenléti), MS Teams (online)

09/28

2022. szeptember 28. 16:00 -

ELTE ÁJK Kari Tanácsterem (jelenléti), MS Teams (online)


Az ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke tudományos műhelyvitát rendez Kathryn Chan (University of Victoria, Kanada) „Nonprofit organizations as public interest litigants” című kéziratáról.

Opponensek: Somody Bernadette és Dojcsák Dalma
A vitát vezeti: Bodnár Eszter
A tudományos műhelyvita-sorozat szakmai vezetője Dezső Márta professzor emerita.

Minden érdeklődő kollégát szeretettel várunk. A műhelyvitára hibrid formában (Kari Tanácsterem, MS Teams) kerül sor.
Regisztráció

A vita angol nyelven zajlik. A regisztráltak e-mailben megkapják a vita alapjául szolgáló kéziratot és online részvétel esetén a szükséges linket.

A „közérdekű szervezetek (public interest organizations) jelentősen hozzájárulnak a joggyakorlat fejlesztéséhez. Ügyeket kezdeményeznek, beavatkoznak az ügyekbe, és esetenként amicus curiae véleményeket készítenek. A bírósági ügyekben való részvételük természetétől függően hozzáadnak a felek érveléséhez, széles körű jogorvoslatot érnek el, vagy alapvetően megváltoztatják a jogot.

A közérdekű pereskedést hagyományosan a „képviseletlenek képviseletének” tekintik. Azonban az angolszász jogrendszerekben a jogi keret, amely meghatározza, hogy mely szervezetek vehetnek részt a közérdekű ügyekben, kevéssé veszi figyelembe a reprezentativitást. A bíróságok azt feltételezik, hogy a szervezetek belső működése demokratikus, és hogy megfelelően képviselik a tagjaikat, az adott társadalmi réteget, akik nevében beszélnek. Ez a tanulmány a civil szervezetek közérdekű pereskedésben betöltött zavaros szerepével foglalkozik, és azt vizsgálja, hogy a közérdekű pereskedés fair, illetve legitim-e.

Kathryn Chan a Victoriai Egyetem Jogi Karának adjunktusa, és a 2022/23-as évben az egyetemhez tartozó Centre for Studies in Religion and Society igazgatója, amely interdiszciplináris kutatóközpont a vallás, spiritualitás és szekularitás tudományos vizsgálatát végzi, a társadalom valamennyi aspektusa vonatkozásában. Chan professzor tudományos érdeklődésének központjában az alkotmányjog, nonprofit jog, jog és vallás, valamint közigazgatási jog határterületei állnak. Mielőtt akadémiai pályára lépett, civil szervezetek jogával foglalkozott évekig Vancouverben. J.D. fokozatát az University of Toronto-n, B.Mus. és LL.M diplomáját a montréali McGill Egyetemen, doktorátusát az Oxfordi Egyetemen szerezte, ahol a Trudeau Alapítvány ösztöndíjasa volt. Első könyve, The Public-Private Nature of Charity Law címmel a Hart Bloomsburynél jelent meg 2016. novemberben. Sokat publikált a vallási közösségek szabadságáról, a nonprofit szféráról és az alkotmánybíráskodásról.