Világbajnokok az ELTE joghallgatói

Történelminek számító győzelemmel hoztuk el a Jessup Világkupát

2019.04.07.
Világbajnokok az ELTE joghallgatói
2019. április 6-án, a helyi idő szerint 14 órakor kezdődő washingtoni döntőben az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar joghallgatói az amerikai Columbia Egyetem csapatát maguk mögé utasítva első helyet szereztek a legnevesebb nemzetközi perbeszédversenyen.

„Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2019 világbajnoka”

– tette közzé honlapján gratulációját a Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyt rendező szervezet, a nemzetközi joghallgatók szövetsége (angol rövidítéssel: ILSA).

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Jessup perbeszédverseny-csapata a tavalyi sikerek után a döntőben a Világkupáért küzdhetett a Columbia University csapatával 2019. április 6-án. A versenyt 60 éve rendezik meg, és

ez volt az első alkalom, hogy közép-európai csapat szállt harcba a kupáért.

A Bazsó Gábor, Buda Zolta, Koncsik Marcell, Szép Vanessza joghallgatókból álló ELTE Jessup Team a világ mintegy 120 országának 680 csapata közül jutott be a Washington D.C.-ben rendezett Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny nemzetközi döntőjébe.

A Jessup perbeszédverseny a világ legrégebbi és legnagyobb nemzetközi perbeszédversenye, amelyet először 1960-ban rendezett meg a Harvard Jogi Kara. Azóta a verseny világméretűvé vált, a versenyen több mint 680 egyetem indul világszerte, amelyből a legjobb 120 csapat jut ki a Washingtonban rendezett döntőre. Az ELTE a tavalyi kiemelkedő eredmény után idén hét ország csapatát legyőzve jutott be a Világkupáért zajló végső fordulóba.
A versenyben két képzelt állam jogvitájában alperesi és felperesi oldalon is kell érvelniük a csapatoknak, írásban és szóban egyaránt. Az írásbeli rész két, egyenként 60 oldalas angol nyelvű beadvány megírásából áll, a verseny szónoki részén pedig pedig oldalanként egy 45 perces angol nyelvű perbeszédet kell a csapatoknak előadniuk egy háromfős bírói testület előtt, a bíróság kérdéseire is válaszolva.

A csapat felkészítői: dr. Kajtár Gábor és dr. Sulyok Katalin, az ELTE ÁJK oktatói és dr. Pap Dániel, az Emberi Jogok Európai Bíróságának jogásza. Az ELTE 30 éve készít fel csapatokat a Jessup perbeszédversenyre, és a korábbi években is kiemelkedő eredményeket ért el. A tavalyi világdöntőben az írásbeli beadványok összesített versenyét nyerte meg az ELTE csapata.

A csapat kijutását a versenyre támogatták:
Az Igazságügyi Minisztérium, a Réczicza Dentons Ügyvédi Iroda, a Lengyel Allen & Overy Ügyvédi Iroda, a Hegymegi-Barakonyi és Társa – Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, a Nagy & Trócsányi Ügyvédi Iroda, a DLA Piper Hungary, az Oppenheim Ügyvédi Iroda, a Germus és Társai Ügyvédi Iroda, az ELTE Tehetséggondozási Tanácsa, az ELTE Hallgatói Önkormányzata és az ELTE Frank Ignác Alapítvány.

További részletek a versenyről és az ELTE Jessup csapatáról itt érhetők el: „ELTE Jessup Team” Facebook-oldal

A döntő képei

A döntő képei

0

/

0

0

/

0