Tudomány: út a világ megismeréséhez

2022.11.02.
Tudomány: út a világ megismeréséhez
A Magyar Tudományos Akadémia 2022 novemberében ismét megrendezi a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2022” című országos és határon túli programsorozatot. Az ELTE hagyományosan sok programmal képviselteti magát a rendezvényen.

A rendezvénysorozat idei mottója: „Tudomány: út a világ megismeréséhez”. A rendezvények témái között előtérbe kerülnek többek között a megújuló energiaforrásokkal, a biodiverzitás csökkenésének hatásaival, valamint az ukrajnai háború következtében kialakult, számos területet érintő válsággal kapcsolatos kérdések.

Az ünneplésben az ELTE idénis számos programmal vesz részt: a karok műhelyfoglalkozásokon, konferenciákon, kerekasztal-beszélgetéseken adnak számot arról, mit sikerült megtudni a világról az elmúlt évben. Az Egyetem központi rendezvénye A Tudományos Kutatás Napja az ELTE-n: november 26-án az Egyetemi Könyvtár dísztermében vezető kutatók fejtik ki véleményüket szakterületük egy-egy izgalmas kérdéséről, és ekkor adják át "Az ELTE ígéretes kutatója” elismeréseket is az Egyetem fiatal kutatóinak.

A magyar tudomány ünnepéről az MTA 1997 óta emlékezik meg, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság létrehozására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Az ünnepen Magyarország számos városában és a határokon túl is, több héten át tartanak tudományos rendezvényeket.


ÁJK-s programok az Magyar Tudomány Ünnepén 2022-ben

11.18.

péntek

A Pénzügyi Jogi Tanszék konferenciája a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében.
Pénzügyi jogi kihívások a XXI. században

A Pénzügyi Jogi Tanszék konferenciája a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében.

2022. november 18. 09:00

ELTE ÁJK Kari Tanácsterem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3., fszt.)

11.24.

csütörtök

Polgári Jogi Szimpózium 2022 a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében.
Új utak és ismert problémák a polgári jogban

Polgári Jogi Szimpózium 2022 a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében.

2022. november 24. 08:15 - 13:00

ELTE ÁJK Kari Tanácsterem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt.)