Perjátszó Kör

Perjátszó Kör

Perjátszó Kör

A Perjátszó Kör gondolata a 2004/2005-ös tanévben született, így közel 20 éves szervezetről van szó. Már a csapat létrehozásának körülményei is izgalmasak, hiszen egy átlagos tanórai feladatból alakult meg: Dr. Kisteleki Károly, a Római Jogi és Összeshasonlító Jogi Tanszék adjunktusa fakultatív óráján találta ki, hogy dolgozat helyett egy esetet játékos formában, előadva mutassanak be egymásnak. A lelkes diákok a Nürnbergi pert adták elő, és akkora siker lett a csoportmunka, hogy az oktatóban is megérett a gondolat: „ezt érdemes lehet folytatni”. 

A PK következő állomása a tetőtéri A/14-es gyakorlóba vezetett. A kezdeti előadások inkább egy „dokumentumjátékhoz” hasonlítottak. Voltak párbeszédek, de filmvetítés és közös beszélgetés is része volt a műsornak. A csoportban is megnőtt az igény, hogy a közös projekteket inkább a klasszikus színház irányába kellene tolni.

Innen már nem volt megállás, a társulat kinőtte a tetőtéri gyakorlót – ahol 20 év után is minden csütörtökön próbálnak – és egy eseményfelkérés óta, ahova az Ezerkilencszázötvenhat című darabukat vitték, az Aula Magna ad otthont a Perjátszó Kör előadásainak. 

A perjáték, mint műfaj Európában is egyedülálló. Nem tárgyalásszimulációról van szó, hanem egy klasszikus értelemben vett színdarab, amelynek középpontjában egy eljárás áll. Emellett minden darabban helye van a címszereplő életét, vagy az eljárást megelőző események bemutatásának is, így azok számára is teljes értékű élményt nyújt, akik nem rendelkeznek szakmai ismeretekkel. Sokkal fontosabb a kor szellemiségének, hangulatának korhű visszaadása, semmint a szakkifejezések párbeszédekbe zsúfolása.

A szervezet egyedisége a belső működésében is megmutatkozik, hiszem egy produkció színrevitele számos operatív munkafolyamatból áll, amit a csapat belsős csoportokba – úgynevezett „teamekbe” tömörülve oldanak meg. A társulat elnöke, egyben rendezője az alapító Kisteleki Károly adjunktus. Őt egészíti ki a két alelnök.  A Perjátszó Körben négy team működik: a jelmezek és kellékek beszerzéséért felelős jelmez team, az online megjelenésért és közönségkapcsolatokért felelős promó team, a díszletelemek mozgatásáért és a jelenet arculatának megtervezéséért felelős színpad team és a csapatépítésért felelős rendezvény team.

A Perjátszó Kör előadások a közönség számára ingyenesek, ennek az állapotnak fenntartása számos forrást igényel. Legnagyobb büszkeség, hogy az előadásokat a Kar is támogatásra méltónak tartja, általuk valósul meg a fény-és hangtechnika biztosítása a megfelelő élményért. Illetve évről-évre az ELTE Alumni is támogatja a Perjátszó Kör működését, támogatásaiknak hála a közönség valamennyi előadásunkat az interneten élőben követhette az Aula Magnából.

A társulat félévente 2 perjátékot visz színpadra az ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.) dísztermében, az Aula Magnában. Ugyanakkor vendég fellépéseket is vállalnak, így játszottak már a Fővárosi Törvényszéken, az Országos Bírói Hivatal rendezvényén, illetve eljutottak Veszprémbe, Nagyváradra és Kolozsvárra is.

A Perjátszó Kör eddig bemutatott darabjai:
Jeanne D’Arc pere
Jean Calas pere
Danton pere
Dreyfus kapitány pere
Cromwell fiktív pere
Az Eichmann dosszié
Ezerkilencszázötvenhat
A salemi boszorkányperek
Fráter György szentszéki pere
Ad quid venisti? – Miért jöttél? (Bibó István pere)
Tom Robinson pere
Képzelt per egy amerikai popfesztiválról
Stuart Mária pere
Marie Antoinette élete és pere
Báthory Erzsébet legendája
A Sisi-merénylet – legendák és valóság
Az Anasztázia-rejtély (Anna Anderson pere)
A Mailáth-gyilkosság
Charles Manson pere
Az Al Capone akta
Az O.J. Simpson ügy – az évszázad pere
Rajta, Vadászok! – Gróf Batthyány Lajos főbenjáró pöre

A koronavírus-járványt követő évadban két regény került feldolgozásra:
Rebecca – a Manderley-ház asszonya
Édes Anna pere

A Perjátszó Kör honlapja

A Perjátszó Kör Facebook-oldala

A Perjátszó Kör Youtube-csatornája

Kérdéseiddel ide fordulhatsz: perjatszo.kor@gmail.com

Perjátszó Kör plakátok

Perjátszó Kör plakátok

0

/

0

0

/

0