Az ELTE ÁJK az első

2019.11.26.
Az ELTE ÁJK az első
A Figyelő és a HVG idén is publikálta a felsőoktatási intézmények teljesítményét mérő rangsorait. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara a hallgatók kiválósága, a munkaadók preferenciája és az oktatás színvonala tekintetében is élen végzett.

HVG Diploma 2020 kiadványban a hallgatók kiválósági rangsorában a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya és az intézményt választók között a középiskolai versenyen helyezést elértek szempontjából is az élen végzett intézményünk. A jogász osztatlan szakos rangsorban az előző szempontok figyelembevételével szintén első helyen áll az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara. Ez utóbbi rangsor az ország mind a nyolc jogászképző intézményét figyelembe veszi, ahol első helyen több mint kétszáz fővel jelentkeztek többen képzésünkre, mint a második helyen álló intézménybe.

Figyelő Felsőoktatási rangsor 2020 az Oktatási Hivatal adatai alapján, a jogi képzési területen működő intézményeket tizenhét szempont figyelembevételével rangsorolta az intézményeket. A szempontok a hallgatók és oktatók kiválóságára és a végzettek havi bruttó átlagjövedelmére is kiterjedtek, valamint arra is, hogy a végzés után olyan munkakörben helyezkednek-e el a hallgatók, amelyhez felsőfokú végzettség szükséges. Az összes szempont egyidejű figyelembevételével karunk áll az első helyen ebben a rangsorban is. Ugyanezen kiadvány rangsorolja a társadalomtudományi képzési területen működő 24 intézményt is, ebben a listában intézményünk a második helyen áll.

Jogi képzésterületi rangsor
(Forrás: HVG Diploma 2020)
Jogi képzésterületi rangsor Társadalomtudományi képzési terület
(Forrás: Figyelő Felsőoktatási rangsor 2020)
1. ELTE ÁJK 1. ELTE ÁJK 1. BCE TK
2. PPKE JÁK 2. PPKE JÁK 2. ELTE ÁJK (politológus képzés)
3. PTE ÁJK 3. SZTE ÁJK 3. ELTE BTK
4. SZTE ÁJK 4. DE ÁJK 4. BME GTK
5. SZE DFK 5. SZE DFK 5. ELTE TáTK
6. DE ÁJK 6. PTE ÁJK 6. PE MFTK
7. ME ÁJK 7. ME ÁJK 7. PTE BTK
8. KRE ÁJK 8. KRE ÁJK 8. SZTE ÁJK

Mindkét kiadvány interjút készített Dr. Sonnevend Pál tanszékvezető egyetemi tanárral, a Kar dékánjával.

Dékáni interjú a Figyelő Felsőoktatási rangsor különszámban
Dékáni interjú a HVG Diploma különszámban