A dobogó második fokán az ELTE FDI Moot csapata

2021.10.29.
A dobogó második fokán az ELTE FDI Moot csapata
Az ELTE ÁJK FDI Moot Court csapata második helyezést ért el a 2021. október 7. és 9. között megrendezett Budapest FDI Pre-Moot nemzetközi beruházási vitákkal kapcsolatos választottbírósági versenyen. 

Budapest FDI Pre-Moot az FDI (Foreign Direct Investment) Moot Court nemzetközi felkészülési versenye. Az FDI Moot Court a legnagyobb és legrangosabb nemzetközi beruházásokkal kapcsolatos választottbírósági perbeszédverseny, amelynek alapja minden évben egy külföldi beruházással kapcsolatos komplex jogeset. A több mint kilencven oldalas 2021-es jogeset számos különösen izgalmas témát érint: az állami tulajdonú vállalatok megítélése a nemzetközi beruházási jogban, az amicus curiae elfogadhatósága a választottbírósági eljárás során, a tisztességes és egyenlő elbánás követelményének az alkalmazhatósága egy külföldi légitársaságot sújtó korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban, és a jogsértés esetén a beruházót megillető kártérítés összegének helyes meghatározása. 

A versenyen tizenöt csapat vehetett részt, a válogatás többek között az FDI Moot Court-on elért korábbi eredmények alapján történt. Így érkeztek csapatok Argentínából, Brazíliából, Chiléből, az Amerikai Egyesült Államokból, Portugáliából, Franciaországból, Németországból, Csehországból, Lengyelországból, Oroszországból, Indiából és Szingapúrból. Tekintettel az FDI Moot anonim jellegére, minden csapat egy alias névvel vett részt a versenyen. A verseny első két napja során az úgynevezett selejtező fordulókra került sor. A tárgyalások során kapott pontok alapján a nyolc legjobb csapat jutott tovább a következő, szombati fordulóba. A szombati nap folyamán a nyolc legjobb csapat egyenes kiesési rendszerben mérkőzött meg egymással. 

Az ELTE FDI Moot csapatát Ferenczik Zoltán Szabolcs és Gaál András képviselte a versenyen. A párosnak a verseny fordulóiban több alkalommal kellett mind felperesi, mind alperesi oldalon érvelnie, szombaton, a nyílt kieséses rendszerben ezt ráadásul rögtön egymást követő tárgyalások során kellett megtenni. A verseny döntőjében az ELTE csapata végül a szingapúri egyetem csapatával mérkőzött meg. A döntőben mindkét csapat magas teljesítményt nyújtott, és szoros versenyben – amelyet a választottbírói panel rendkívüli aktivitása és a különösen sok kérdése is jelzett – a szingapúri csapat szerezte meg az első helyezést. Ezúton is gratulálunk mindkét csapatnak a szép eredményhez!

A csapatot Erdős István készítette fel a versenyre. Az FDI Moot programmal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük keressék Erdős István adjunktust (erdosistvan@ajk.elte.hu), aki az FDI Moot program vezetője.